Zimska skupna tura – Turska gora (skozi Truski žleb)

Vremenske razmere so kazale, da bodo kar ugodne in nevarnost plazov nizka zato so se naši inštruktorji odločili, da bomo imeli v soboto 13.01.2018 prvo zimsko turo.

Lokacija: Turska gora skozi Turski žleb.

Naše izhodišče je bilo Koča pod slapom Rinka. Cesta je proti koncu zasnežena, zato smo avtomobile pustili že nekoliko nižje, kjer pa je bila že na vse zgodaj zutraj gneča, saj so imel GRS-jevci vajo (tako smo se počutili še bolj varno).

Napotili smo se proti Okrešlju, kjer smo se v koči malo okrepčali in se pogreli s toplim čajem, potem pa hitro naprej proti Turskemu žlebu.

Sneg je bil za hojo zelo hvaležen, zato smo hitro napredovali. Kljub slabšemu razgledu, kjer smo večinoma časa videli le jasno belino nas je Maja dokaj hitro in uspešno pripeljala do vstopa v Turški žleb.

Nadeli smo si dereze, pripravili cepine in se podali v žleb. Tudi skozi žleb smo napredovali kar hitro, saj so bile razmere dobre. Sneg je bil ugoden, večinoma časa rahlo mehkejši, na parih delih pa je bilo malo bolj poledenelo.

Na vrhu žlebu so bile prave zimske razmere, rahel veter, skale zavite v poledenel sneg ter megla. Ker je bilo zelo megleno in razgled slab, smo malo “pretuhtali” ali je varno nadaljevati ali gremo raje nazaj v dolino. Seveda smo se odločili, da probamo kolikor bo pač šlo. Vreme pa nam je bilo toliko naklonjeno, da smo vsake toliko časa pa le videli malo bolj jasen razgled, čeprav za kratek čas. Po grebenu proti vrhu smo napredovali malo bolj počasi in previdno. Nejc je vodil skupino in preverjal, kakšna je snežna podlaga. Večno poti smo prehodili, na nekaterih malo strmejših ter poledenelih delih, pa smo smo pomagali s cepinom.

Kjub dvomom ali nam bo uspelo najti vrh, smo ga uspešno in varno dosegli.

 

Ker je bil razgled nekoliko slabši (ga ni bilo), smo se kar hitro podali nazaj. S previdnimi koraki smo se vrnili na vrh Turskega žlebu, kjer smo spili čaj in za sekundo videli sonce ter Skuto :).

Po žlebu smo se v zgornjem delu spuščali vzvratno s pomočjo cepina, v spodnjem delu pa normalno s hojo in z drsnejem po snegu. Uspešno smo se vrnili do doma na Okrešlju, kjer smo si privoščili še en čaj, ter se vrnili do avtomobilov.

 Tura je bila uspešna, kljub nekoliko slabšim razmeram z razgledom, nam je uspelo doseči cilj varno in zadovoljno. Za tečajnike idelana priložnost kako se obnašati v ne tako “idelanih” pogojih v gorah.

Odlična izkušnja!

Odgovori

Skupne ture 2022
Vremenska napoved