KILA SKUTE, GRATIS KILA KOGLA

Nejc pravi, da smo študentje sami luftarji.  Ko imaš frišno  štemplan indeks  v žepu,  je luftanje edina poštena reč.

Pa sva šla. Jaz pač na rajžo, kot se za študenta spodobi.

V petek zvečer sva s polnimi nahrbtniki robe zagrizla v klanec. Čez Žmavčarje sva hitro prišla do bivaka pod Skuto, kjer sva uživala v družbi mladih kozorogov.  Končno sva  spet v hribih, končno spet  v spalki.

V soboto sva šla plezat v Kogel. Najprej sva želela v Zupanovo, ki pa je bila že zasedena. Plan sva prilagodila in zarinla v Češnovar-Srakar.IMG_1739

V smeri sva napredovala tekoče, do štanta pred zadnjim cugom, kjer se je naredil zamašek. Na srečo je štant udoben in je čakanje zgodnejših navez hitro minilo. Na vrhu sva se sončila na travah in si ogledala steno Skute.

IMG_1753

IMG_1756

V nedeljo sva plezala v Skuti, smer Golo sonce. Po najini izkušnji, bi se smer sicer morala imenovati  Sama megla ali pa V detajlu curi muri. Na dostopu sva morala čez precej veliko snežišče. Poiskala sva del položne skale, kjer sva najlažje pristopila pod previse. Štartala sva malo bolj levo od originalnega vstopa v smer, vlekla dolge prečke desno,  se nekaj časa spraševala a je to to a ni to to, ampak bilo je res uživaško in nad detajlom sva vedela, da je to to.

IMG_1761

Detajlu sledi eden lepših cugov: dolg, konstanten, uživaški cug v čvrsti skali. Težave se kmalu nehajo in po lažjem terenu naj bi izplezala na sedlce med Stolpom in Skuto. V tej grapi je še precej snega, zato sva se odločila, da se drživa desne in preko vrha Skute sestopiva na Pode. Na greben sva izplezala v območju smeri Polmesec. Sestopala sva v megli. Primerno opremljena sva vsaj 200 višinskih metrov štamfala po snegu.  Povezan jezik snega se vleče od melišča navzgor skoraj čez vse zajle. Še nekaj časa bo trajalo, preden bo pot primerna za planince.

IMG_1773

Zelo sva bila vesela, da se je megla ravno pravi trenutek  razkadila, da nama ni bilo treba iskati bivaka. Sledila je še pot v dolino in konkretno zluftana sva si privoščila zasluženo hladno pivo v Bistrici.

IMG_1775

Aja, pa še to… zakaj hudiča je v hribih več letečih žužkov, kot v tropski Afriki?

Odgovori

Vremenska napoved