Nič nismo reveži

V nedeljo sva z Nejcem v Veliki Mojstrovki plezala smer, za katero Mihelič pravi, da v njej res nisi revež. Lahko pritrdiva. Vreme je bilo krasno, v steni pa prijetna senca. Steber revežev se začne z lepim kaminom, ki mu sledi 150m lažjega terena, po tem se šele začne prava plezarija. Z grede na gredo plezaš čez plošče, štanti so udobni, v smeri pa številni klini. Idilo so kvarile le občasne kanonade iz sosednje smeri. Večkrat se je zgodilo, da je smer potekala precej drugače, kot sem si predstavljala po skici, vendar so prehodi logični, ko malo pogledaš naokrog. Najlepši del smeri je dobro nabita zajeda z oceno V-. Sledi še nekaj cugov lepe lažje plezarije. Potem te na sestopu skuri, kot na žaru pozabljene bučke. Danes imam že rjave dokolenke, ki bodo krasno pasale k novi mornarski oblekici in poletnim čeveljcem.

20170709_121614

 

Ampak to sploh ni tako hudo, kot gledati turiste, ki ne znajo niti hodit navzdol in se po riti drajsajo že po ploščah z Male Mojstrovke, ožgani do onemoglost, navzdol premikajoči se s hitrostjo 10 m na uro. Pa to sploh še ni bil prvi šok. Ob treh popoldan, v poletni vročini proti vrhu skupina turistov. Seveda brez ruzakov, zakaj neki bi si sabo nesel vodo?! Pogled z Vratc proti Vršiču je bil beden. Za neko skalo levo, tam kjer je teren najbolj zdrajsan in zoprn, je na skali slonelo dekle, ki je ihtelo od strahu, fant pa jo je miril. Čeladi sta viseli na ruzaku. Na desni strani je v čepe sestopala punčka. Ta je imela vsaj čelado na glavi. Malo nižje ista zgodba. Tudi meni je bil sestop z Vratc do melišča zelo zoprn, ker je fino zdrajsano. Ni mi jasno, kako je možno, da je ta pot brez kakršnega koli opozorila odprta za turiste, ki zgleda, da ne znajo presoditi svojih sposobnosti. Na srečo so vsi sestopili živi, ampak tole res ni zdravo.

20170710_124417

V ponedeljek sva z Branko zlezli Igličevo v Mali Rinki, ki je zelo plezana in nabita smer. Seveda, saj je lepa in orientacijsko jasna. Plezali sva tekoče, štante pa iskali v senci. Nekje na polovici so že grozili črni oblaki in sva hiteli proti izstopu, vendar so se kasneje razkadili, da sva na vrhu uživali v lepem razgledu.

Pejte plezat 😉

 

 

2 Komentarjev na “Nič nismo reveži”

Odgovori

Vremenska napoved