Poševna zajeda

Nižja težavnost, krajši dostop, enostaven sestop, brez gužve, lahka orientacija, kul skala.

Po teh smernicah sva se včeraj z Matijo nekako znašla pod Poševno zajedo v Velikem Draškem vrhu. Hmm, no karakteristikam dostopa, sestopa in gostote množic plezalcev sva pripisala kljukico.

Težavnost je sicer nižja, sva pa plezala že kako lažjo IV-…pa tudi kako lažjo V- haha.

V osrednjem delu smeri, ki ga tvori “zajeda” (bolj kamin) je plezanje dokaj konstantno. Raztežaja, ki izstopata po težavnosti sta vstopni (kjer nisva izbrala najlažje variante- le teh je v levi vstopni varianti kar nekaj) in raztežaj, ki te iz osrednjega dela smeri pripelje na grede v zgornji tretjini stene. Raztežaj pod tem, kjer je v Slovenskih stenah narisana zajeda s previsom in obvoz le-te po levi čez “ozek kamin”, sva šla raje desno po razu, ki tudi ni bil sprehod, poleg tega pa izredno podrt. Malce hecna je skica in opis v tem delu smeri; na licu mesta je lepa, pravilna zajeda levo, previsen kamin pa desno, ampak kakorkoli že. Klini in narejena sidrišča se najdejo v radiju 15m levo in desno, kjerkoli, v območju te skalne tvorbe, se že giblješ. So redki, a jih najdeš ravno vsaketoliko, da veš, da nisi skrenil s puta. Skala načeloma ni gostoljubna do klinov, tudi že obstoječi so zabiti na 3/4 – dokaj plitve razpoke. Metulji so nama pa prišli zelo prav.

Orientacija ni zelo zahtevna, kamorkoli levo-desno bi skrenil v spodnjih etažah, bi pač zaružil v neprimerno bolj strmo steno. V zgornjem delu je pa zelo dober orientir kamin, ki ga “pustiš na levi”, seveda si moraš najprej predstavljati, kje bi lahko bil, preden ga zagledaš.

Skala se mi je na nekaj mestih zdela res klavrna, pač Julijci 🙂  Matiji pa nekoliko manj kot meni 😀 “Jaaavoršk, to kiblo tuki ane, te pa ne pipaj, pihneš pa gre u maline”

Sestop je sila enostaven in sila dolg, šla sva na Bohinjska vratca in nazaj v Krmo. Nemih pogledov sva ob spremljavi Dire Straitsov potamanila pršut in se odpeljala domov.

Poševna zajeda


1 komentar na “Poševna zajeda”

  • Matjaž:

    Bravo fanta! Take smeri so odlične za nabiranje izkušenj – še par takih, pa bosta znala že na daljavo poiskati najlažje prehode. Tako naprej, sekcija starejših občanov na ferajnu že čaka na nove ‘capocordata’

Odgovori

Skupne ture 2022
Vremenska napoved
Zadnji komentarji