Prezrta lepotica

Sezona poletne plezarije se bliža koncu in danes zopet zajadram v Bele vode. Z menoj je Matija in v izogib gneči, ki jo zagotavljajo tiste dve ali tri pogosteje plezane smeri, odpreva Buscainijev vodniček.

Informacije o Južnem razu Stolpa Visoke Police (Spigolo sud, Torre delle Cenge) obetajo prijetno plezarijo na soncu v divjem ambientu, so pa dokaj skope: Buscaini opiše vstop in prvih 12m smeri, Mihelič pravi da je smer lepa, skala kompaktna…, na spletu pa informacij v bistvu ni.

Smer naj bi se začela zelo visoko v pečeh Visoke Police, na kosmati gredi s katere, nekoliko levo od Razu, štarta precej bolj znana in plezana smer Carratu-Perissutti in tudi stara Klugova smer, ki pelje po grapi, ki ločuje osrednjo steno Visoke Police in njen Stolp. No z Matijo sva si nekako zamislila da bi s plezanjem začela kakih 100m pod gredo, v vpadnici razu in višje nadaljevala po njem. To sva tudi storila in v 6 raztežajih splezala 240m izredno lepe, direktne linije na vrh Stolpa Visoke Police. Nekatera sidrišča so narejena, nekatera si pa urejaš sam- pri tem so ti v izdatno pomoč ušesa in metulji, do klinov pa ni skala nič kaj prijazna (opis smeri dopišem pod fotografijami).

Zaključek: Zelo elegantna, že iz doline očesu mamljiva linija v divjem ambientu. Lepa plezarija, ki niti najmanj ne zaostaja za svojo slavno sosedo v osrednjem delu stene ali pa Severnim razom Visoke Bele Špice.

Vstopni raztežaj

2. raztežaj

Ena za vnuke 😀

Ena za mami!

(Zelo malo verjetno, da tudi v spodnjem delu te smeri še niso plezali, če nič drugega sva tik pod gredo našla sidrišče za spust po vrvi, ki je nemara koriščen pri alternativnem sestopu z Visoke Police čez Klugovo smer…No, ta vstopna varianta se začne 20m levo od Diretissime s črno ploščo in manjšim previsom ter nadaljuje po razčlenjenem pečevju do strmejših črnih plošč s katerimi imaš opravka v drugem raztežaju, ki te pripelje do urejenega sidrišča (en klin je precej labav), na katerega naletiš, če ciljaš na borovce levo od rumenih previsov. S sidrišča na juriš čez lusko (edini malce krušljiv del smeri) in do sidrišča 10m levo od same kante Stolpa. Če želiš plezati original te čaka črna položna plošča v desno in obvoz strehe po desni. Midva sva se  “iskanja najlažjega prehoda” lotila neuspešno in plezala od sidrišča po poševni razčlembi 10m v levo in nato strmo navzgor proti prvi strehi, ki sva jo pustila na desni, takoj zatem še manjša strešica v kateri naju nasmeje klin. Prestop pod njo v levo, nad njo rahlo proti desni in že sva na stiku z originalom. Po 15m sledi previs, ki ga tik pred zdajci prelisiči prehod okrog vogala na senčno stran stebra. Od tod še točno raztežaj poplesavanja do vrha stolpa.)

Dolžina smeri: 120m do grede+ 120m od grede do vrha= 240m

Težave: do IV+

Roccia: Ottima

2 Komentarjev na “Prezrta lepotica”

Odgovori

Skupne ture 2022
Vremenska napoved
Zadnji komentarji