Zima bella

…je v polnem razmahu in zato, sem pa tja, pogledam iz dajelpšega besta da svetu, kam kjer je lepše 🙂 de. Smuke od novembra že kar nekaj, pa še vseeno malo pojokcam ob spominih na lansko snežno bogatijo. S fotrom sva se malo potikala po Avstriji v upanju na boljše razmere, ki jih načeloma ponujajo njihovi kopasti tereni. Na čase sva jih našla, včasih pa tudi ne. (Baumbachspitze, Gmeineck, Kleines Mosermandl, pobočja nad Klenitzen Alm, Grosses Mosermandl..). Pri nas sem v začetku obiral klasične tretje-četrtostopenjske plazovne lokacije v Karavankah in na Pokljuki (tipa Dovška Baba, Struška, Debeli vrh, Plesišče,…) pa kak kosmat vrh nad Kranjsko goro ala Vitranc. Pri zahodnih sosedih sva smučala s Forca de la Val in odprla večurno debato o imenoslovju Poliških Špikov, blizuzvočnicah in dobesednih prevodih ter šlampastih prevajalcih. Potikal sem se po Tamarju, enkrat bil v Jalovčevem ozebniku, ki je bil generalno zelo dober, v ožinci na strminci pa precej klavrn, sem smučal že precej bolj udobnega (menda se to v teh dneh ni prav radikalno spremenilo).

Malce sem se navezal z Nejcem, takrat sva plezala Desni slap pod Prisankom, ko niti sveča niti levi obvoz nista bila narejena. Pa ajde, za razmigat je bilo.

Z Matijo sva bila v Zajzeri kjer sva plezala La Placca destra. Šla sva pogledat “kaj je kej narejenega”. Vedela sva da so določene slapove tam že plezali, torej “nekaj že bo”. S parkirišča je videti kar nekaj trakov na vse strani. Obetavno, si misliva, nato pa odpreva stare fotke in dolgih nosov ugotoviva, da je ledu bore malo glede na bogate sezone. Še najbolje izgleda “Desna plošča”, ki je hkrati najmanj strm slap tod okoli. Led v prvem raztežaju je bil izredno trd, strmejši del je postregel tudi z gobami iz Mlačce. Votlim odsekom, kjer prav živahno žlobudra voda, se da izogniti z lepimi veleslalomskimi zavoji. Zadnji raztežaj in pol pa je postregel z mehkejšim ledom. Pod slapom sva bila s 4-imi spusti po vrvi in po prijetnem ter doslednem pregledu avtomobila s strani postavnega Carabiniera, sva jo zadovoljno podurhala nazaj v Domovino! (je razumel da se z orodji nisva igrala De Nira in Walkna iz filma Deer Hunter :D)

Nč…učit, da bomo še kej plezal. Pa če kdo zgori to bere naj pošlje sneg. Veliko snega.

Pod vrhom Kl. Mosermandla (v ozadju njegov veliki bratec)

Pod južnim žlebom v Schliererspitze

Gmeineck

Klenitzenkopf

Škrbina nad Dolino

Gr. Mosermandl

 

Placca destra

Odgovori

Skupne ture 2022
Vremenska napoved
Zadnji komentarji