Zimska tura – Vrtača po Ipsilon grapi

V soboto, 25.1.2020, smo imeli tečajniki zimsko turo. Naš cilj je bila Vrtača, ki smo jo nameravali osvojiti po Y grapi. Vodila sta nas Maja in Nejc.

Zgodaj zjutraj smo se s popolno zimsko opremo odpravili proti Domu na Zelenici. Tam smo si nadeli plazovne žolne ter preverili sprejemanje in oddajanje signalov. Vse je štimalo in polni pričakovanj smo odkorakali naprej.

Na Suhem ruševju smo zagledali več skupin gorskih reševalcev, ki so imeli ravno tisti dan usklajevalni seminar. V eni izmed skupin, mimo katere smo šli, je veselo mahljal z repom prikupen labradorec.

Kmalu zatem smo se ustavili, se malo okrepčali, nato si je vsak oblekel plezalni pas, si nataknil dereze in vzel v roke cepin. Nejc nam je ponovno pokazal kako se stopa z derezami in rokuje s cepinom. Začel se je strm vzpon po pobočju. Ker nas je ovila megla, nismo mogli videti globine za seboj, a smo strmino terena čutili z vsakim korakom. Dereze so dobro prijemale in počasi smo prisopihali do vstopa v grapo. Začel se je »ta najboljši« del ture – vzpenjanje po grapi. Najprej z enim cepinom, potem z dvema. In tako smo, pod budnim očesom Maje in Nejca, ki sta nam ves čas dajala napotke, osvajali tehniko vzpenjanja po grapah. Nekateri smo se čez skalne skoke zaradi boljšega občutka navezali na vrv.

Zgoraj na sedelcu je precej pihalo. Ko smo se vsi zbrali, smo stopili na vrh Vrtače ter naredili skupinsko fotko. Tedaj so se meglice razmaknile in lahko smo videli Blejsko jezero. Sestopili smo po Južni grapi in uživali ob pogledu na Begunjščico, Roblekov dom, Srednji vrh in Dom pri izviru Završnice.

Na povratku smo nad Domom na Zelenici povadili še ustavljanje s cepinom. V načrtu smo imeli tudi »abzajlanje« s Spodnjega Plota a sta se naša vodja odločila, da si vajo prihranimo za drugič, kajti bila je že pozna ura.

Turo smo zaključili v Irish pubu v Tržiču, kjer smo zadovoljno trčili s kriglami radlerja in predebatirali turo. In imeli smo zares prelepo turo! Za mnoge od nas je bil to prvi vzpon po zasneženi grapi. Bili smo zelo dobre volje in le-ta se je nadaljevala med vožnjo domov – vsaj za naš avto lahko to potrdim : ). Mi smo se v Ljubljano pripeljali ob zvokih legendarnih Led Zeppelinov.

Maja K.

              

Odgovori

Vremenska napoved