Hudičev steber

Na praznični torek sva šla z Nejcem v Prisank splezat Hudičev steber. Verjetno pri nas ni smeri, o kateri bi si bili opisi bolj nasprotujoči. 2Dejstvo je, da se smeri drži slab sloves – naj bi bila podrta, orientacijsko izredno zahtevna, v njej se je odvilo že precej epskih zgodb … Hkrati pa človek naleti tudi na zapise o izjemno lepi smeri z nadpovprečno dobro skalo.

Z Nejcem bi se po splezani smeri pridružila slednjim. Smer se nama je zdela izjemno lepa, skala pa z izjemo nekaj našodranih polic precej nad povprečjem naših gora. Kar plezalca lahko zavede, je nekoliko nizka ocena, ki ne odraža težavnosti oz. kompleksnosti same ture. V kolikor nisi povsem suveren v plezanju vsaj zgornje V. stopnje, boš imel v stebru zagotovo težave. Orientacija ni lahka, vendar ima sama smer kar nekaj orientacijskih točk, po katerih se lahko ravnaš tudi če plezaš malo izven smeri, steber pa je tako ali tako prepreden z raznimi variantami in v vseh tudi solidno opremljen. Tudi midva sva šla v srednjem delu malo po svoje in kak cug plezala malo težje kot bi bilo treba, vendar večjih težav nisva imela. Kladiva nisva potrebovala, set frendov nama je dobro služil.

Med vzponom nama je družbo delala tržiška naveza, s katero smo se srečali že na parkingu in je vstopila za nama. Ob iskanju pravih prehodov na štantih tako ni bilo dolgčas. Za steber smo potrebovali približno 8 ur in pol.

Smer vsekakor priporočava in ni noben bavbav, je pa dejsto da hudič neuigrani in neizkušeni navezi ne odpušča zlahka. Zdej pa vsi v hribe!!!

1

3 Komentarjev na “Hudičev steber”

 • Jordi:

  Hi, I have a question, are the anchors in the route set with pitons or you need to build all of them? Are there any pitons in place or slings which mark the way or is it completely clean?

  thanks!

 • Jaka:

  Hi Jordi,

  you can find pythons and also couple of anchors on the pillar, however the route is not completely equiped and you certainly can not rely on pythons or slings to guide the way.

  Despite very low grade of V- UIAA, it is quite complex and underrated route with many different variatons and also some loose rock, therefore I wouldn’t recommend climbing it without certain amount of extra gear and most of all skill to use it.

  However if you are up for the challenge, it is most rewarding climb in very wild environment 🙂

  Have fun and post a picture here if you decide to climb it!

  Jaka

 • Jordi:

  Hi Jake, thanks for the info!

  I definitely want to do it : ) Hope I find the right partner!

Odgovori

Skupne ture 2022
Vremenska napoved
Zadnji komentarji