Poročilo 1. sklopa Alpinistične šole 2014/15

Med jesenskimi prazniki smo v Paklenici opravili prvi sklop šole. Nanjo smo tečajnike v  oktobru pripravili: dvakrat smo se dobili v telovadnici, kjer smo se naučili vozle in osnove kopne alpinistike, praktično smo varovanje in plezanje poizkusili v Črnem kalu, imeli smo tudi predavanje o opremi v kopni skali. Tako so tečajniki prišli v Paklenico z vso potrebno opremo in osnovnim znanjem za lažje razumevanje in sodelovanje na tečaju.

Tečaj je trajal od petka, 31.10., do nedelje, 2.11.2014. Pri izvedbi so sodelovali alpinistični inštruktorji Tomo Šetina, Marjan Kozole in Tone Sfiligoj. Prisotni tečajniki: Katja Jagličič, Polona Cesar, Luka Mladenović in Arne Praznik.

Prvi dan je bil namenjen gibanju naveze v skalni smeri s sprotnim nameščanjem varovanja in vsemi ostalimi elementi alpinističnega vzpona: izdelava sidrišča, varovanje sebe in soplezalca, plezanje, zanesljivo in smotrno nameščanje vmesnega varovanja… Vse našteto so tečajniki opravili ob plezanju lažje smeri (»Oliver Dragojevič« v sektorju »Veliki Vitrenik«) in stalnem nadzoru inštruktorjev. Na vrhu so naredili še spust po vrvi in prečno plezanje.

Drugi dan so v sektorju »Kukovi« vadili najzahtevnejši manever – reševanje padlega, nato so tečajniki v navezah z inštruktorjem splezali smer Josipa Debelaka. Preostanek dneva smo izkoristili za plezanje kratkih športnih smeri.

Tretji dan  je bil namenjen plezanju daljših smeri. Naveze s tečajniki so plezale različne smeri: Katja Jagličič in Matej Balažic Karabore in Danajo, Luka Mladenović in Marko Belo Rampo,  Polona Cesar in Tone Sfiligoj ter Arne Praznik in Gregor pa Centralni kamin v Velikem Ćuku.

Vtisi letošnje Paklenice so pozitivni, tečaj smo uspešno izpeljali. Hvala inštruktorjem, ki so pomagali na tečaju, in tečajnikom za zagnanost in resnost, ki so jo pokazali.

Odgovori

Vremenska napoved