Ko Vertikalci napadejo Paklenico

Vodja alpinistične šole, AI Marjan Kozole

V času krompirjevih počitnic smo, kot že nekaj zadnjih let, v sklopu alpinistične šole izvedli tečaj kopne tehnike v Paklenici. Tečaja se je udeležilo vseh osem tečajnikov, ponovno pa se je v obljubljeni deželi športnega plezanja zbral velik del aktivnih Vertikalcev, skupaj nas je bilo okoli trideset.

Z Marjanom sva se na pot proti morju odpravila že v ponedeljek in ni nama bilo žal. Sledili so trije čudoviti, topli dnevi, splezala sva Mosoraško, Velebitaško, Ljubljansko in PIPS, se kopala v svežem Jadranu in se naplezala še pred prihodom tečajnikov.

V četrtek je bil na sporedu prvi del tečaja. Tečajniki so na terenu uporablili v telovadnici pridobljena znanja ter v lažjih smereh Velikega Vitrenika pridobili prve praktične izkušnje gibanja naveze. Ves čas so jih budno spremljali alpinistični inštruktorji ter bolj izkušeni člani kluba. Na vrhu grebena je sledil še spust po vrvi in prikaz nameščanja varoval v daljši prečki. Dan se je prevesil v večer in kmalu so do izraza prišle druge kvalitete, ki s skalnim plezanjem nimajo neposredne povezave.

V petek so tečajniki predelali manever reševanja padlega, popoldne pa se v navezah z inštruktorji že podali v prve resnejše večraztežajne smeri. Zvečer nam je Tomo pripravil zanimivo predavanje o pripravi na vzpon, ki ga niso uspeli zmotiti niti sesedajoči se stoli, ne smrčanje med publiko v zadnjih vrstah.

Učenci in prof. Tomo med poukom alpinistične šole

Naslednji dan je bil čas za diplomo – plezanje večraztežajnih smeri. Že prejšnji večer se je zgodil konklave, ko so inštruktorji preučili vsakega od tečajnikov, bel dim iz Jamnikove kletne sobe pa je napovedal, da je bil slehernemu od njih dodeljen ustrezni plezalni partner. Na sobotno jutro smo se tako še zadnjič pred nedeljskim poslabšanjem vremena odpravili v kanjon.

Menim, da je bil letošnji tečaj izredno uspešen. Predelali smo ogromno snovi, poleg tega pa se tudi pošteno naplezali. Tri dni šole smo imeli super vreme, tečajniki pa so pokazali veliko volje in želje po pridobivanju izkušenj ter uporabnega znanja. To se je pokazalo tudi zadnji dan, ko so plezali smeri vse do ocene 6a+, nekateri pa so se preizkusili celo v veliki steni Aniča kuka: dosežek, ki za tečajniško plezanje zagotovo ni nekaj samoumevnega.

V Šubari direkt

Seveda so poleg inštruktorjev – Marjana, Tomota, Kruhija, Aleša in Toneta – ter letošnjih tečajnikov tudi ostali člani splezali veliko lepih smeri. Najtežjo smer sta plezala Marko in Grega, ki sta se pridružila gostujočemu članu Petru Mežnarju pri vzponu čez Šubaro direkt (6c+), pa vedno razpoložena Meno in Krušec z Ljubljansko, Šiška je popeljal navezo po Bridu za Veliki čekič, Luka, Anže in Teja so se sprehodili čez Mosoraško, Branka in Krištof sta se med drugim lotila plezanja neopremljenih smeri, Katja in Maja pa sta skupaj z Branko dokazali, da tudi dekleta na Vertikali odlično plezajo.

Prvi sklop alpinistične šole je tako zaključen. Na klubu upamo, da ste tečajniki zadovoljni, predvsem pa, da boste novo pridobljeno znanje s pridom uporabljali pri vzponih v domačih hribih. Sedaj pa na vrsto pride zima. Mi se že veselimo!

Odgovori

Vremenska napoved