Breithorn s Tamovci

“Jan, zbudi se…poglej ven, Matterhorn!”

V tem se je avtobus pripeljal na parkirišče v Cervinio ko je jutranja zora prebudila gore v jasnem dnevu, brez oblačka na nebu. Težke nahrbtnike smo dvignili na rame in se počasi odpravili skozi vas, ki je še spala. Prav kmalu smo bili na koči “Guide del Cervino” na 3.480 mnv, naša postojanka za naslednje dni.

Prejšnji konec tedna se nas je skupinica Vertikalovcev pridružila Tam-ovcem iz Maribora za ledeniški tečaj in vzpon na Breithorn. Ker so se obetale boljše razmere za soboto smo se odločili, da se bomo odpravili do koče in takoj na bližnji vrh Breithorna.

Pot se najprej vije čez urejena smučišča na Švicarski strani. Iz Plateau Rosa’ na Klein Matterhorn je za dobrih 40 minut hoje. Šele tu, na 3.888 m, smo se navezali in podali čez ledenik.

Odlične razmere v toplem soncu in dobro zalitimi ledeniškimi razpokami so omogočile prijeten in varen dostop do vznožja gore. Celo pot smo si želeli smuči, da bi nam šlo hitreje in z užitkom, vendar hoja je vseeno potekala gladko, ko smo stali v koloni te velike skupine. Vertikalovo navezo je vodil naš klubski inštruktor Marjan Kozole, ki z nasmeškom in resnim pristopom, kot se spodobi v takih primerih, nas je pripeljel do vrha na 4.164 mnv. Zahodni vrh Breithorna je tudi najvišji te grebenaste razčlembe, zato se je tu pogled odprl v vse smeri. Proti zahodu prevladuje bližnji Matterhorn z značilnimi strmimi pobočji. Pogled pa sega daleč na okrog, v vse smeri: Mont Blanc, Liskamm, Weisshorn, Dom in Allalinhorn, ki smo ga obiskali nazadnje letos v marcu. Kot vedno je za fotografiranje in užitek na vrhu premalo časa vendar smo odnesli lepe spomine.

Sestop je potekel brez nepredvidenih situacij vse do koče. Tu smo se sestali na sončni terasi koče in počakali še na sončni zahod. Ob večerni ohladitvi se je dvignil tudi hladni veter, ki je s sunki do 60 km/h (ocenjena vrednost) ustvaril manj prijetno okolje. V trenutku, ko se je naslednje jutri veter umiril smo se odpravili na gondolo in se spustili v dolino.

Breithorn uvrščamo med klasike štiritisočakov. Enako turo pa se večkrat priporoča za aklimatizacijo pred zahtevnejšim podvigom na Matterhorn. Za tak vzpon nam eni pravijo “turisti” vendar nam je všeč : )

photocredit: Gregor Taks IMG_1215 20160521_121247 IMG_1223 IMG_1203 IMG_1163 IMG_1178

Odgovori

Skupne ture 2022
Vremenska napoved