Prisojnik, Čez plati in Deržaj-Šlibar

V soboto smo v dveh navezah šli plezat v Prisojnik, Ferenc in Polona sta šla v južno steno, jaz in Meno pa v zahodno, ker nama paše plezati v mrazu in vetru. Da nebi slučajno imela kaj sonca, sva štartala še zgodaj zjutraj, tako da sva celo smer plezala v senci. Logično ane 🙂

Začela sva v smeri Čez plati, V+/IV, prvi trije raztežaji – sploh vstop v smer, ponujajo zelo lepo plezanje. Nato sva prišla do famozne plate, ki se jo verjetno vidi že iz Trente, od katere pa nimaš kaj dosti, ker jo preplezaš po kaminu na sredini. Sam kamin bi bil zelo lep, če nebi bil naložen z velikimi majavimi balvani, dva sveža podora kažeta na to, da bojo verjetno v kratkem vsi odleteli dol. Ključno mesto smeri je v desno nagnjen previsen prehod v kaminu, ki je bolj šestica kot V+. Možnosti za varovanje ni. Izstop iz smeri je v obliki popolnoma razsute prečke, nad katero grozijo nestabilne luske. Z eno od teh 200kg lusk je Meno doživel bližnje srečanje, hvala bogu brez posledic.

Na vrhu smeri sva potem prečila daleč v desno, čez travnike in grape, do smeri Deržaj-Šlibar, ki se začne kot dokaj dolgovezen vzpon po lahki grapi, je pa tam zanimiv in divji ambient.

Navezala sva se samo v zadnjih dveh raztežajih, za katera pa sva porabila skoraj toliko časa, kot za celo prejšnjo smer. Plezanje poteka po platah levo od zajede, zgledajo pa kot mozaik – od plat odstopa 10cm zgornji sloj, klina se ne da zabiti, frendi so neuporabni. Prvi raztežaj je ocenjen kot IV-V, vendar petice tam nisem zaznal :). Izstop v obliki IV zajede je očitno odletel v dolino, tako da sva po kaki uri blodenja in iskanja prehodov izplezala levo na greben in na vrh.

Z izjemo prvega raztežaja Čez plati, sta obe smeri popolnoma neopremljeni. V kaminu je en štant in en slab klin 5m pred ključnim mestom, v platah Deržaj-Šlibar pa sva našla samo en klin.

PS. Ferenc svetuje, da vsi morebitni interesenti vzamejo s seboj metlo ali lopato, da lahko skidajo mozaik iz plat. Na voljo je v Tičarjevem domu 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

GALERIJA

6 Komentarjev na “Prisojnik, Čez plati in Deržaj-Šlibar”

 • meno:

  Andraz je mel tezko turo za st.pripravnika 🙂 .. jst nc kriv si je sam izbral 🙂 🙂

 • ferenc:

  Vse VEČNE ml. pripravnike in pripravnice opozarjam, da se nivo zahtevnosti/odbitosti/nelogičnosti izbranih izpitnih smeri za st. pripravnike(ce) vsako leto viša! Če se ne boste drugo leto vzeli v roke, vas čaka čez par let JEBA v obliki izpitne krušljive (najmanj prvenstvene) VII, potem se pa znajdite kakor veste in znate – da ne boste rekli, da niste bili opozorjeni !!!
  Letošnja tura je bila zadnja, ko je na koncu inštruktor plačal pijačo pripravniku po turi. To se NE BO VEČ DOGAJALO! Inštruktor bo za kazen pred četrtkovim ferajnom tekel na Šmarno goro in 3x pozvonil za odpuščanje greha.
  Ferenc

 • Andraž Avbelj:

  Res je, nisem imel gotovine s sabo, Meno je pa imel denarnico v avtu. Na vertikalski žurki bo vse povrnjeno (x5) 😉

Odgovori

Vremenska napoved
Zadnji komentarji